rub_nyckeln

flaska_litenKullabygdens Destilleri lanserade 2013 den första svenska calvan, Kullados. Nu är det dags för #2. En svensk calvados gjord på handplockade skånska äpplen. Det är Mustmästare Peter Carlsson som varit drivkraften bakom idéen att det går att göra riktigt bra Calvados på svenska äpplen. Historien om Kullados går tillbaka ända till 1920-talet.

I Kullabygden har det så länge man kan minnas tillverkats must av traktens finaste äpplen. Närheten till den skånska nordvästkusten och den ypperliga jordmånen ger äpplena och drycken en eftertraktad smak. Ett mindre bekant faktum är bygdens tradition att skapa lite mer vuxna dryckesalternativ. Redan på 1920-talet framställde en musteriarbetare i Mjöhult en lokal version av fransmännens ädla calvados. I största hemlighet experimenterade Carl i ett låst vindsrum i det som idag är Kullabygdens Musteri. Endast Carl hade nyckeln dit och när han gick bort glömdes rummet bort. Ända fram till en dag för några år sedan, när nyckeln hittades av dagens musteriarbetare.

Tanken att det borde gå att göra destillat på skånska äpplen väcktes till liv hos Peter Carlsson, Mustmästare och grundare av Kullabygdens Destilleri.

”Jag gjorde flera resor till Normandie och Calvadosriket för att få inspiration och lära mig mer. Fransmännens budskap var entydigt: det är omöjligt att göra calvados på svenska äpplen. Men jag var fast besluten att bevisa motsatsen”

Peter Carlsson

Grunden till Kullabygdens Destilleri lades och efter ett par år av noggranna tester var produktionen i full gång. Äpplena ska krossas och pressas. Sedan tar jäsning och destillation vid. Drycken lagras slutligen på ekfat i ett antal år.

Nu äntligen har den svenska calvadosen nummer 2 tappats på flaska. Komplex smak med tydlig fatkaraktär, inslag av vaniljfudge, röda äpplen, nötter, torkad frukt, kryddor och farinsocker. Perfekt att avnjuta som avec eller närhelst en av världens ädlaste drycker kan passa.

Kullados kan fås på bättre restauranger. Samt köpas eller beställas på Systembolaget:
Artikelnummer Systembolaget: 10188
Pris Systembolaget: 523:-

 

tunnor

KULLADOS.SE INNEHÅLLER INFORMATION OM ALKOHOLHALTIGA DRYCKER OCH RIKTAR IN SIG TILL PERSONER ÖVER 20 ÅR.